Kyslosť vody

Miera kyslosti vody je daná koncentráciou voľných vodíkových iónov (H+), ktoré sa uvoľňujú disociáciou kyselín a vyjadruje sa pomocou hodnôt pH. Ide o logaritmickú stupnicu a zmena o jednu jednotku pH predstavuje desaťnásobnú zmenu v koncentrácii vodíkových iónov. Atmosférické zrážky neovplyvnené ľudskou činnosťou sú len veľmi slabo kyslé s hodnotou pH približne 5 – 6, ktorá zodpovedá koncentrácii H+ v rozmedzí 1 – 10 mikromolu l-1 . Ešte donedávna sa hodnoty pH kyslých dažďov v priemyselných oblastiach pohybovali v rozmedzí pH 3,5 – 4,5. Tomu zodpovedajúca koncentrácia H+ je 30 – 300 mikromolu l-1 . Kyslé dažde sú takto približne stonásobne väčším zdrojom kyselín pre zemský povrch než prirodzená atmosférická depozícia.

Kyseliny v dažďoch pochádzajú zo zemského povrchu a do atmosféry sa dostávajú prostredníctvom ľudskej činnosti. Najvýznamnejšie z nich sú kyselina sírová a dusičná. Obe vznikajú chemickými a fotochemickými reakciami v atmosfére z oxidu siričitého (SO2) a oxidov dusíka (NOx).

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Hruška J., Kopáček J.: Kyselý déšť stále s námi – zdroje, mechanismy, účinky, minulost a budoucnost https://www.mzp.cz/osv/edice.nsf/DC21A4C7F0AFAD0AC1257081001AA6B7/$file/planeta_web.pdf